Enligt prognoserna kommer flygefterfrågan att fortsätta öka i Sverige med 2,1 procent årligen (SOU 2019:11) och globalt med 5-6 procent årligen (Schäfer & Waitz, 2014). Ett ökat flygande baserat på fossila drivmedel gör det svårt att uppnå de klimatmål som etablerades enligt Parisavtalet 2015. Elektrifierade flyg med en energitillförsel från gröna källor kan vara en hållbar lösning för att modernisera flyget. Samtidigt ifrågasätts möjligheten att inom de närmsta decennierna elektrifiera flyget mot bakgrund av att batterikapaciteten idag är för långt ifrån att kunna möta de flygrutter som efterfrågas av resenärerna.
Litteraturstudien är sprungen ur behovet av en forskningssammanställning som kan ligga tillgrund för beslut för branschens aktörer och samhälleliga beslutsfattare. Studien syftar till att systematiskt gå igenom forskningspublikationer och sammanställa kunskap om elflyget, dess potential och hur nära i tiden en eventuell elektrifiering av den globala flygflottan ligger. Sammanställningen redogör för viktiga faktorer för att kunna elektrifiera flyget och jämför prediktioner för när det skulle kunna ske.
Även om dagstidningarna ger en optimistisk bild av nya satsningar kring samarbeten och forskning kring elflyget, pekar den samlade forskningslitteraturen på att det storskaliga kommersiella elflyget ligger flera decennier fram i tiden och mycket tyder på att det främst kommer att handla om regionala flygrutter. Batterikapacitet för mindre regionala flygningar förutspås ligga närmre i tiden. Samtidigt som batteriutvecklingen har utvecklats fort i elbilsindustrin anser stora flygplansproducenter att utvecklingen går för sakta för renodlade elflyg och satsningar riktas därför mot hybridflyg som drivs av både el- och flygbränsle.